Armata – Caracterizare

Legea militară declară: „Aceia care atunci când trebuie să înainteze, nu o fac şi cei care trebuie să se retragă, nu o fac, sunt decapitaţi”.

Inainte de a vedea cum este organizata armata, cred ca trebuie sa intelegem care este rolul ei. Nevoie de siguranta a dus la aparitia primelor organizatii militare. Ele erau formate din barbati triburilui si aveau ca scop apararea bunurilor acestuia. Odata cu avansarea omenirii atat armele cat si armatele s-au perfectionat, ajungand la ceea ce numim astazi armata profesionista. Raportandu-ne stric la eRepublik, rolul acestora este de a proteja sau a cuceri noi teritorii mai bogate sau mai putin bogate in resurse naturale. Armata este formata de regula din cei mai activi ecetateni fapt ce face ca in jurul ei sa graviteze intrega eviata. In cadrul armatei schimbul de informatii si opinii se face cu o viteza ametitoare fapt pentru care militarii sunt mereu informati si pregatiti in fata noilor evenimente. Mare parte din militari sunt inregimentati politic, dar nu va speriati nu este vorba despre o dictarura militara, iar intrepatrunderea lor este cauzata de faptul ca armata este clasa cea mai activa din joc si cunoaste cel mai bine regulile lui.

1. Doctrina militara presupune organizare, autoritate si recunoastere meritelor.

2. Indiferent de marimea armatei daca este bine organizata aceasta va fi usor de condus (comandat). Imperiul roman a rezistat aproape 2000 de ani tocmai datorita armatelor sale extrem de bine organizate. Nevoia de o buna organizare apare in orice armata, altfel aceasta nu poate fi condusa.
Chung Yu: „Pentru a conduce o armată trebuie, mai întâi, să încredinţezi responsabilităţile comandanţilor şi locţiitorilor lor şi să fixezi efectivele diverselor formaţiuni…”
Daca vorbim stric de eRepublik armata este formata din mai multe copruri militare independente. Ficare corp militar are o conducere propie si o infrastructura propie. Ele sunt comunitati cu circuit inchis si variaza ca numar de membri in fuctie de infrastructura de care beneficiaza. Este stiut faptul ca aceastea consuma de regula doar ce produc. Coprurile militare pot lupta pentru statul din care fac parte sau pentru alte state care le solicita ajutorul, oferindu-le arme si bilete sau o suma de bani, suficient de mare, cat sa acopere costurile deplasarii si al armelor. In general atunci cand un corp militar lupta pentru, si la ordinele tarii, din care face parte, acesta primeste o suma de bani mai mult sau mai putin importanta, pentru platirea soldelor si se subordoneaza Ministerului Aparari (MoD).

Ex: Organizare

3. Prin Autoritate se intelege sursa ordinelor si forma de propagare ale acestora, in asa fel incat fiecare soldat sa stie ce are de facut, dar fara sa existe scurgere de informatii catre adversari. In cazul nostru ordinele se propaga de sus in jos, dupa cum urmeaza: SMR (Statul Major Roman) in cadrul caruia se fac planurile si se stabilesc prioritatile Romaniei si de unde ordinul pleaca catre comandatii unitatilor militare, iar de la comandati catre soldati. Ca mijloace de propagare ale ordinelor se folosesc chat-urile, scripturile si ID-urile de messenger, shout-urile si nu in ultimul rand ziarul Ministerului Apararii.

Ex: Script

4. Recunoasterea meritelor presupune promovarea si sustinerea cadrelor militare capabile cu fuctii si responsabilitati in fuctie de capacitatile acestora.

5. Li Ch’uang:Forţa care înfruntă inamicul este forţa normală; cea care-l ia din flanc este forţa extraordinară. Nici un comandant de armată nu poate smulge avantajul de la inamic fără ajutorul forţelor extraordinare.” Daca extrapolam aceasta teorie si o aplicam pe eRepublik vom constata ca populatia neinregimentata militar, de regula, joaca rolul fortei normale, al fortei care infrunta inamicul si il tine pe loc, iar armata profesionista joaca rolul fortei extraordinare, cea care vine spre completarea fortei normale spre a face diferenta, cea care da lovitura de gratie armatei adverse. De aici rezulta ca o populatie educata in spiritul militar si informata este vitala oricarui stat isi doreste sa joace activ pe scena politico-militara a eLumi.

Ex: unitatea E.M.C reprezinta forta extraodinara, ea deplasandu-se acolo unde este nevoie pentru a crea diferenta si a smulge victoria.

6. Posibilitatea armatei de a rezista atacului inamicului, fără a fi înfrântă, este asigurată prin operaţiunile forţei „extraordinare” şi a forţei „normale”.

7. În luptă există numai forţa normală şi forţa extraordinară, dar combinaţiile lor sunt nelimitate; nici un spirit omenesc nu le poate sesiza pe toate, căci aceste două forte se reproduc una din alta; interacţiunea lor este fără de sfârşit., ca aceea a verigilor în lanţ. Cine poate spune unde începe una şi unde sfârşeşte cealaltă? Ho Yen Hsi: „Procedez în aşa fel încât inamicul să ia forţa mea normală drept forţă extraordinară şi forţa mea extraordinară drept forţă normală. Mai mult, cea normală este susceptibilă de a deveni extraordinară şi invers”. Astfel, expertul în arta militară posedă o forţă de impulsie irezistibilă şi atacul său este reglat cu precizie.

8. Confuzia aparentă rezultă din ordine, laşitatea aparentă din curaj, slăbiciunea aparentă din tărie.
Tu Mu: „Semnificaţia acestui verset este că dacă doreşti să simulezi dezordinea pentru a trage un inamic, trebuie să fii, tu însuţi, foarte disciplinat. Numai atunci poţi simula învălmăşeala. Cel care doreşte să simuleze laşitatea şi să-şi pândească inamicul trebuie să fie curajos, căci numai atunci va fi în stare să simuleze frica. Cel care doreşte să pară slab, pentru a-l face pe inamic trufaş, trebuie să fie extrem de puternic. Numai cu această condiţie va putea să se prefacă a fi slab”.

9. Când trupele sunt tari şi ofiţerii slabi, armata este nesupusă.
La începutul perioadei Ch’ang Ch’ing, sub dinastia domnitoare pe atunci, T’ien Pu primi ordinul să preia comanda în Wei pentru a ataca pe Wang Ting Ch’ou. Pu fusese crescut în Wei, unde populaţia îl dispreţuia şi mai multe zeci de mii de oameni traversară drumurile pe spinarea măgarilor. Pu nu reuşi să-i respingă. El rămase la postul lui timp de mai multe luni şi când vru să pornească bătălia ofiţerii şi oamenii de trupă se împrăştiară în toate direcţiile Pu îşi tăie gâtul”.

10. Când ofiţerii superiori (a se citi comandatii armatelor independente) sunt furioşi şi nesupuşi şi când, găsindu-se în faţa inamicului, se aruncă în luptă fără a se întreba dacă exista şanse de a reuşi şi fără să aştepte ordinele comandantului şef, armata se prăbuşeşte.

11. Dacă trupele sunt pedepsite înainte ca fidelitatea lor să fie asigurată, ele vor fi nesupuse. Dacă ele nu se supun este greu să le foloseşti. Dacă trupele sunt credincioase, dar pedepsele nu sunt aplicate, nu poţi să le foloseşti.
„În timp ce Wu Ch’i se bătea împotriva lui Ch’în, nu exista nici un ofiţer care înaintea şocului armatei, să nu poată să-şi stăpânească înflăcărarea. El înaintă, tăie două capete şi se întoarse. Wu Ch’i ordonă să fie decapitat.”
«Şeful statului major al armatei îl dojeni în termenii următori: „Acest om este un ofiţer talentat; nu trebuia să pui să fie decapitat”. Wu Ch’i răspunse: „Nu pun la îndoială talentele lui de ofiţer, dar el este neascultător”.»
„Ca urmare puse să fie decapitat”.

12. Când ofiţerii sunt curajoşi şi trupele slabe, armata este în pericol.

13. Când generalul (MoD) este moralmente slab şi autoritatea sa nu este foarte severă, când ordinele şi directivele sale nu sunt limpezi, când nu există reguli ferme pentru a-i călăuzi pe ofiţeri şi pe soldaţi, iar formaţiile nu au ţinută, armata este dezorientată.
Chang Yu:
„…Haos născut din el însuşi”.

14. Dacă ordinele sunt în toate împrejurările justificate şi executate, raporturile care există între comandantul şef şi trupele sale sunt mulţumitoare.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: