Arta razboiului – Considerente generale

Dupa cum spuneam intr-un alt tutorial razboiul in eRepublik este aducator de progres, el asigura regiuni cu resurse high de unde rezulta o productivitate crescuta a firmelor ce activeaza in land, ceea ce va influenta productivitatea firmelor din manufacturing, firme ce aduc bunastarea cetatenilor si a statului in care activeaza. Insa a te duce cu capul inainte la razboi, fara o evaluare si o analiza solida echivaleaza cu o sinucidere. In cele ce urmeaza am sa incerc sa sintetizez si sa transpun invataturile lasate de Sun Tzu referitoare la arta razboiului.

Arta razboiul se bazeaza pe cateva principii bine stabilite, iar in cele ce urmeaza am sa incerc sa le prezint si sa le explic pe fiecare in parte.

1. In arta razboiului insalatoria este o virtute. Cel ce reuseste sa isi induca in eroare adversarul se va afla in avantaj, de aceea, dacă eşti capabil, simulează incapacitatatea, dacă eşti activ, simulează pasivitatea. Fa-l sa creadă că eşti departe atunci cand esti aproape, si invers. Momeşte-ti inamicul pentru a-l prinde în capcana si victoria va fi asigurata.
Tu Mu: „Generalul Li Mu din statul Chao lasă turme de vite cu paznicii lor; când cei din Hsiung Nu înaintară puţin, el simulă retragerea, lăsând în urma lui mai multe mii de oameni, ca şi cum i-ar fi abandonat. Când hanul fu informat despre aceasta, încântat, el înaintă în fruntea unui detaşament puternic. Li Mu aşeză grosul trupelor sale în formaţie de luptă pe aripile dreaptă şi stângă, declanşă un atac neaşteptat, zdrobi pe huni şi masacră mai mult de o sută de mii dintre cavaleriştii lor.

2. Atunci cand inamicul se concentreaza, pregateşte-te să lupţi contra lui, insa niciodata nu il ataca acolo unde este puternic. Ataca-l acolo unde nu este pregatit si acţionează când el nu se aşteaptă. Daca deti elemetul surpriza victoria va fi a ta.

3. Un comandant „slab” inseamana o armata slaba. Enerveaza-l şi deruteaza-l pe general, in speranta ca va ataca necugetat si astfel victoria va fi a ta.

4. Incurajeaza-ti adversarul la infumurare si fa-l sa se creada invincibil, astfel il vei face sa isi piarda capul si ii vei adormi vigilenta. Cel ce nu isi cunoaste puterile este pe jumatate infrant.

5. Atacă-l întruna, hărţuieşte-l chiar si cand se afla in repaus. O armata obosita este pe jumatate infranta.

6. Daca inamicul este unit, faceti in asa fel incat sa apara suspiciuni de tradare intre comandatul suprem al armatei si seful statului, intre seful statului si ministri. Pe fondul neintelegerilor dintre ei puteti complota impotriva lor.

7. Daca estimarile facute inainte de începerea ostilitatilor lasa sa se intrevada o victorie, inseamna ca si calculele indică o putere superioară celei a inamicului. Dacă ele anunta o infrangere, inseamna ca din aceste calcule reiese o putere inferioara. Facand cat mai multe calcule, se poate castiga; daca se fac prea putine, victoria este imposibilă. Datorita acestor calcule si analize, solutia devine evidenta. Constructia unei strategi bune este calea spre victorie.

8. Rabdarea este o virtute de pret pentru un razboinic. „In vremurile vechi, razboinicii iscusiti incepeau prin a deveni de neinvins, apoi aşteptau ca inamicul sa fie vulnerabil.”

9. Putem fi invincibili, dar daca inamicul nu are vulnerabilitati nu vom castiga niciodata, „iată de ce se spune ca e posibil sa stii cum sa învingi, fără ca aceasta sa insemne ca o vei si face”.

10. O regula nescrisa spune sa te aperi cand dispui de mijloace suficiente si sa ataci cand dispui de mijloace mai mult decat suficiente. Prin mijloace suficiente intelegandu-se: cunoasterea pozitionari greografice, evaluarea cantitatilor (arme disponibile, damage, nr. de soldati, populatie,etc.) atat ale tale cat si ale adversarului, comparatiile si nu in ultimul rand sansele de victorie sau oportunitatile. „Astfel, o armata este victorioasa inainte de a cauta batalia; o armata sortita infrangerii se bate fara sperata de a invinge.”

11. In arta razboiului nu exista reguli fixe, totul variaza dupa imprejurari. Atunci cand trupele reusesc sa se plaseze intr-o situatie favorabila, lasul este viteaz, dar daca situatia devine disperata, curajosii vor deveni lasi.

12. Daca vrei sa fi sigur de victorie, asigura-te ca ataci ceva ce nu este aparat, iar pentru a mentine ceea ce aperi asigura-te ca nu esti atacat in pozitia in care te aperi. „Scoate deci la iveală planurile inamicului si vei sti care strategie va fi eficace si care nu.”

13. Spioneaza-ti inamicul permanent pentru a descoperii schema generala a miscărilor lui.

14. In razboi nu exista conditii permanente, totul este intr-o continua miscare si tranformare, fapt pentru care daca vrei sa castigi trebuie sa iti schimbi tactica dupa situatia inamicului.

15. „Cel ce lansează intreaga armata in urmarirea unui avantaj, nu îl va obţine.”

16. Legea militară declara: „Aceia care atunci cand trebuie sa inainteze, nu o fac si cei care trebuie sa se retraga, nu o fac, sunt decapitati”.

17. Sa nu presupui niciodata ca inamicul nu va veni, ci mai de graba pregateste sa ii vezi fata, in loc sa speri ca el nu va ataca, mai de graba sa te faci de neînvins.
Ho Yen Hsi: „…In strategiile lui Wu se citeşte: Când este pace in lume, un om de bine isi tine sabia alaturi de el .

18. Nimic nu este mai greu decât arta manevrei. Dificultatea în această privinţă este sa faci dintr-o cale întortochiată drumul cel mai direct şi să schimbi nesansa in avantaj.

19. In razboi, numai numărul nu aduce nici un avantaj. Nu inaintati bizuindu-va exclusiv pe forta militara, caci faptele razboinice in general se masoara dupa vitejie si organizare nu dupa numarul combatantilor.

20. Dacă ordinele sunt fara exceptie eficiente, trupele vor fi supuse. Dacă ordinele nu sunt intotdeauna eficiente, ele vor fi nesupuse.

21. Atunci cand iti cunoasti dusmanul si te cunoasti pe tine insuti, victoria ta nu va fi niciodată amenintata, iar in clipa in care vei cunoaşte terenul si regulile jocului, victoria ta va fi totala.

22. Cei mai importanti aliati sunt cei care au granita directa cu tine. Daca tara ta are granita ca alte trei state este indicat ca cel putin 2 sa iti fie aliate.

23. Nu pierde din vedere niciodata planurile statelor vecine, pentru a putea incheia din timp aliate puternice.

24. Sun Tzu considera ca in cazul unei forte de invazii, principiul general de reţinut este că o armata odata intrata adanc in teritoriul inamic nu mai poate fi infranta de tara care se apara.[…](NR.) Teoria este perfect valabila in situatiile reale cand asupra armatei agresoare planeaza o multime de pericole, fapt pentru care este unita si va lupta cu inversunare, insa in cazul erepublik situatia este oarecum pe dos, nexistand pericole reale, iar armata agresata fiind incoltita, aceasta va lupta pe viata si pe moarte la fiecare confruntare.(.NR)

25. Planurile si strategiile vostre nu trebuiesc cunoscute decat de foarte putini oameni. Puneti trupele la lucru fara a le impartasi intentiile voastre, folositi-le pentru a obtine avantajul fara a le dezvalui „pericolele” la care se expun.

26. Cand sesizati o oportunitate, o slabiciune a adversarului exploatati-o fara mila, cu rapiditatea fulgerului, altfel este posibil ca ea sa fie remediata.

Pentru cei pasionati de istorie si de strategie, va pun la dispozitei un link unde veti gasi cateva documentare ale unor batali celebre, in format video. ARTA RAZBOIULUI

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: