Arta razboiului- elemente de mecanica jocului

Desi poate suna anormal, razboiul este motorul dezvoltarii in erepublik, el asigura regiuni cu resurse high de unde rezulta o productivitate crescuta a firmelor ce activeaza in land, ceea ce va influenta productivitatea firmelor din manufacturing, firme ce aduc bunastarea cetatenilor si a statului in care activeaza. Dar sa trecem la subiect.

1. Cum incepe un razboi? Cat costa? Cat dureaza?

Pentru a incepe un razboi cu o alta tara trebuie sa exista o declaratie de razboi. Declaratia este propusa de catre Presedintele statului, iar congresul are la dispozitie 24 de ore sa voteze “pentru” sau “impotriva”.

Costul unei declaratii de razboi este egal cu o suma de  200 de gold + 10% din totalul jucatorilor ce au capacitatea de a lupta (level 5) din tara . Odata declarat razboiul tara declaranta are initiativa timp de 24 de ore. Ce inseamna asta? Inseamna ca tara careia i s-a declarat razboi nu poate ataca tara atacatoare in intervalul de 24 de ore ce urmeaza aprobarii declaratiei de razboi.

Trebuie mentionat ca un razboi se inchide prin semnarea unui tratat de pace de catre congresul ambelor state implicate in conflict.

2. Cat costa sa ataci o regiunea? Cat dureza lupta si cum decurge ea?

Pentru a ataca o regiune statul trebuie sa dispuna  de suma de 50 gold+ (numarul populatiei acelei regiuni inmultit cu 0.25gold). Lupta va dura 24 de ore, perioada in care atacatorii darama zidului, iar aparatorii il ridica. Inaltimea zidului se masoara in numarul de caramizi si este direct proportionala cu numarul locuitorilor din acea regiune si de calitatea sistemului defensiv ce poate fi de la q1 la q5. Iata cum arata campul de lupta si care este interpretarea lui:

CAMPUL DE LUPTA kay

Unde :

1 reprezinta atacatorul care darama caramizi;

2 reprezinta aparatorul care pune caramizi;

Zidul este reprezentat de zona hasurata in rosu, daca zidul dupa incheirea celor 24 de ore se afla in zona “A” (secure) atunci castiga aparatorul, daca zidul este in zona “C” (conquer) atunci castiga atacatorii. In cazul in care zidul dupa scurgerea celor 24 de ore se afla in zona “B” atunci lupta continua pana cand zidul ajunge in A sau C.

3. Care sunt conditiile ce trebuiesc indeplinite ca sa poti lupta?

Ca sa poti lupta trebuie sa fi dat macar odata train, sa ai level 5 (25 pct. xp) si wellness cel putin egal cu 40.

4. Ce costuri implica o lupta?

In primul rand, dupa fiecare apasare a butonului “fight”,  vei pierde cate 10 wellness, deci trebuie luptat cu atentie pentru a nu lupta mai mult de 5 ori.  Deasemnea la fiecare lupta veti pierde o arma din inventar (mereu cea mai buna). Puteti lupta si fara arme, situatia foarte des intalnita la inceput cand nu va puteti permite din salariu achizitia unei/unor arme. Mare atentie, daca veti lupta mereu fara arme cu scopul de a strange bani, veti avea un damage mai mic, o arma q1 creste damage-ul cu 20% dintr-o valaore relativa (relativa pentru ca ea variaza in fuctie de strength, daca dai fara arma damage-ul scade cu 50% din aceasi valaore.

5. Ce este damage-ul?

S-ar putea traduce prin numarul caramizilor puse sau date jos de pe un zid si este influentat de strenght, arma, wellness si rang. Formula poate fi gasita pe wiki, insa puteti folosi urmatorul tools pentru a va calcula damage-ul:

http://www.cccp-group.org/index.php?page=erep_fightcalc

6. Ce este rang-ul?

Rangul este gradul militar pe care il are cetatanul tau si creste in functie de numarul luptelor date. Rangul militar este stabilit in functie de damageul total dat de catre un cetatean, in intrega lui cariera militara. Cu cat lupti mai mult cu atat cresti mai repede in rang.

Rank Level Patch Rank Total Damage Points Inflicted Damage bonus
1 Image:Icon_Private.jpg Private 0 to 249 20%
2 Image:Icon_Corporal.jpg Corporal 250 to 749 40%
3 Image:Icon_Sergeant.jpg Sergeant 750 to 1499 60%
4 Image:Icon_Lieutenant.jpg Lieutenant 1500 to 4499 80%
5 Image:Icon_Captain.jpg Captain 4500 to 8999 100%
6 Image:Icon_Colonel.jpg Colonel 9000 to 24999 120%
7 Image:Icon_General.jpg General 25000 to 74999 140%
8 Image:Icon_Field Marshall.jpg Field Marshall =/+ 75000 160%

7. Cate lupte se pot da in 24 de ore?

Plecam de la premiza ca participati la o lupta capitala, aveti wellness 100% si este nevoie de damage-ul maxim pe care il puteti da. In astfel de situatii puteti lupta de maxim 33 – 53 de ori, din care 20 sau 40 de lupte cu ajutorul wellness pack-urilor (20 de lupte cu WP daca aveti sub lvl 15, 40 de lupte cu WP daca aveti lvl peste 15), 5 lupte inainte de folosirea spitalului si inca 7 lupte dupa folosirea spitalului, pana ajungeti sub 40 health (lupte kamikaze cum le mai spune lumea) si inca o lupta din gifturi (10 wellness). Nu se lupta niciodata kamikaze decat daca aveti ordin direct de la comandatul vostru de unitate. Numarul de  lupte kamikaze este influentat de  calitatea spitalului din regiunea in care locuiti (x variaza de la 1 la 7).

8. Ce este wellness pack-ul?

Wellness pack-ul reprezitna 10 puncte de wellness si costa 2 gold. Nu se recomanda folosirea lor decat in cazul unor venituri foarte mari si doar daca sunteti tanc.

9. Ce este tancul?

Tancul este cetateanul care poate da dintr-o singura lovitura un damage cel putin egal cu 350 cu arma de calitate q5. Atunci cand veti auzi ca “se tancheaza” intr-o batalie inseamna ca la acea batalie participa luptatori capabili de a da mai mult de 10 lupte si cu arme de calitate mare (q3 – q5). Deobicei statul le  plateste wellness pack-urile pentru a da cat mai multe lupte. Astfel de situatii au loc cand damage-ul total dat de atacatori este sensibil egal cu cel dat de aparatori.

10. Ce rol joaca spitalul in economia rozboiului?

Sa presupunem ca esti intr-o regiune care are spital q5, batalia de care atarna victoria intregului razboi se apropie de final, iar damage-ul total dat de ambele parti este sensibil egal. Armata regulata a dat cele 5 lupte obisnuite  si a folosit spitalul pe ziua de azi deci are wellness-ul peste 90%. Se mai  stie ca adversari vor avea 10 tancuri ca si noi, deci situatia este incerta. Ce este de facut in aceasta situatie? De regula sa da ordin tuturor unitatilor militare sa lupte la sacrificiu, kamikaze. Mai precis armata va reintra in lupta pe finalul bataliei in incercarea de a crea diferenta aducatoare de victorie si va mai lupta  de 2 pana la 6 ori peste numarul de  5 lupte, daca este necesar.  Aceasta manevra va costa destul de mult soldatii prin faptul le va scadea productivitatea, nu este indicata celor ce nu muncesc in firmele armatei, pentru ca veti fi dati afara de la munca. In concluzie multumita spitaluilui q5 ati mai dat 5 lupte si ati castigat batalia.

11. Ce sunt MPP-urile si cum functioneaza ele?

In traducere MPP semnifica Mutual Protection Pact. Cu alte cuvinte sunt aliante prin intermediul carora ambele state semantare se angajeaza ca in cazul in care unul dintre ele este atacat intr-o provincie ce apartine de drept acelui stat (provincie originara) acesta va lupta de acasa pentru apararea acelei regiuni. Mai mult decat atat, statul atacat va avea posibilitatea sa atace la randul lui statul ce l-a atacat impreuna cu toate tarile cu care are MPP activate. Ex: USA are MPP cu Romania, astfel noi luptam de acasa impotriva Irlandei, care ataca SUA intr-o regiune proper, dupa cum se vede si in poza. Daca SUA ar trece la represalii impotriva Irlandei, aceasta ar fi nevoita sa lupte nu numai cu SUA, ci si cu toate statele aliate celei din urma. Semanarea unui MPP se face de catre congres prin vot la propunerea presedintelui, costa 30 gold. Un MPP este activ 30 de zile de la momentul acceptarii lui de catre congresul ambelor state semnatare. Mai trebuie sa stiti ca odata activat un MPP el va ramane activ pana la semnarea pacii dintre cel doua state sau pana cand unul dintre state este cucerit complet.

EX1: Daca o tara A semneaza un MPP cu tara B dupa ce tara C a declarat razboi si a atactat tara B MPP-ul nu se mai poate activa decat in cazul in care agresiunea tarii C contiuna si in alte regiuni originare tarii B. In cazul in care  tara B este ocupata in intregime la reaparitia ei pe harta, ca stat, va aparea cu tot cu MPP-urile semnate inaintea disparitiei.

EX2: Daca tarile A, B, C au granita comuna, iar tara A are  MPP cu tara B si tara C ataca tara B, automat tara C intra in razboi si cu tara A.

EX3: Daca A si B au MPP cu C, iar A ataca B, MPP-ul dintre A si C se anuleaza.

MPP kay

12. Ce trebuie sa faci daca vrei sa lupti intr-o alta tara?

In primul rand trebuie sa vezi in ce regiunea are un spital q5 tara in care vrei sa lupti. Apoi verifici daca tara in care te afli se afla in razboi cu tara in care te muti, daca cele doua tari se afla in razboi vei fi nevoit sa treci printr-o tara neutra, fapt pentru care ai nevoie de 4 bilete, 2 dus  si 2 intors. In situatia in care conflictul este de durata este bine sa te angajezi in tara in care te-ai mutat, ca sa  nu pierzi medalia de hard worker.

13. Ce este RW-ul?

Razboiul de rezistenta este o rebeliune impotriva asupritorilor, pentru ca poate avea loc doar in regiunile ce se afla sub ocupatie straina, si nu pot lupta in ele decat cetateni tarii din care face parte aceasta. Pentru a porni un astfel de razboi cel ce il porneste trebuie sa fie cetatean al provinciei  si trebuie sa plateasca 50 gold + 0,25 gold pentru fiecare cetatean care locuieste in provincie. Mare atentie de care parte a baricadei luptati, in rw-uri exista 2 optiuni:

–         puteti lupta pentru eliberarea regiunii (pentru rezistenta), apasand pe butonul rosu

–         puteti lupta pentru mentinerea ei in cadrul tarii ocupatoare (defenders), apasand pe butonul verde

Trebuie stiut faptul ca in cazul RW-ului nu se poate da retreat. In situatia in care un RW a fost pornit intr-o regiune care este deja atacata de o alta tara, el se va opri in cazul in care tara atacatoarea catiga batalia. Daca atacul este respins, RW-ul continua pana cand regiunea este eliberata de catre rezistenta, sau apararea a fost destul de puternica pentru a mentine regiunea in cadrul statului ocupant.

14. Ce se intampla daca presedintele da retreat?

Regiunea atacata va reveni tarii atacatoare. In situatia in care regiunea este atacata de doua state  exista mai multe optiuni:

–         prima tara atacatoare castiga lupta, caz in care regiunea revine primei tari, iar frontul deschis de al doilea stat se inchide;

–         presedintele poate da retreat din fata primei tari si atunci regiunea revine primei tari atacatoare;

–         atacul primei tari este respins si abia atunci presedintele se poate retrage din fata celei de-a doua tari, caz in care regiunea intra sub ocupatia celei de-a doua tari;

–         atacul primei tari este respins si lupta continua cu a doua tara pana la finalizarea bataliei.

De retinut: Tara ce pierde o batalie, fie ca era in ofensiva sau defensiva, pierde initiativa pentru 24 de ore. Daca esti atacat esti blocat pt 24 de ore. Daca esti atacat inainte de finalizarea unei batalii pe care o castigi iar esti blocat 24 de ore. Presedintel nu poate da retreat in cazul in care tara sa mai are doar o singura regiune.

15. Ce este TO-ul?

Take Over-ul s-ar putea traduce printr-o lovitura de stat. Da, ati auzit bine, exista aceasta posibilitate! Sa presupunem ca au loc alegeri prezidentiale, iar Romania doreste sa preia puterea politica intr-un  stat inamic pentru a il transforma intr-o marioneta si al folosi impotriva inamicilor. Ce este de facut pentru realizarea acestor obiective? Infintarea unui partid politic nou sau preluare unuia deja existent in tara tinta. Ca sa poata participa la alegeri cu propiul candidat partidul trebuie sa faca aprte din primele 5 partide ca numar de membri. Dupa ce s-a asigurat cel putin locul 5 se numeste un candidat. In ziua alegerilor statul sau anumite grupari paramilitare vor sponsoriza un anumit numar de oameni, cu bilete cel putin dus daca nu si intors, pentru a vota candidatul nostru, din tara vizata. In cazul in care candidatul nostru castiga el va prelua puterea acelui stat. Astfel de scenarii pot avea loc si la alegerile pentru congress sau alegerea presedintelui de partid. Desi aceste scenarii sunt perfect plauzibile astazi dupa introducerea cetateniei lucruile sunt ceva mai complicate. Pentru a putea vota intr-o alta tara trebuie intai sa primesti cetatenia acelei tarii, fapt ce presupune sa ai pe cineva infiltrat in congresul tarii respective pentru a acorda cetatenie celor ce merg  sa voteze. Destul de complicat tinand cont de faptul ca intr-o legislatura a congresului ce tine 30 de zile se pot acorda un numar de cetateni egal cu 10% din numarul total al cetatenilor celui stat.

Exista si cazuri exceptionale. De exemplu dupa eliberarea Moldovei de sub ocupatia Ukraineana orice cetatean care intra in Moldova si cerea cetatenie o primea automat (la eliberarea unui stat, acesta are doar presedinte nu si congres), iar riscul unui TO era extrem de mare. Ungaria doar ce pierduse influenta asupra Ukrainei, cu ajutorul careia ne-a blocat de multe ori in timpul campaniei din Asia, fapt pentru care dorea sa faca TO la congresul Moldovei si sa o transforme in stat satelit. Astfel Ungaria a trimis in jur de 400-500 de unguri la alegerile pentru congres sperand sa obtina majoritatea. Pentru faptul ca mutarea Ungariei a fostt ancticipata cu mult timp inainte, romani care nu erau impicati politic sau militar au plecat spre Moldova in speranta ca o vor putea apara, lucru care de alftel s-a si intamplat. Ungurii nu au reusit sa obtina decat 12 posturi de congresman, diferenta pana la 40 fiind de origine romana sau pro Moldova.

Varianta Audio a tutorialuluiu:

– partea I http://www.trilulilu.ro/ME1erepublik/999d9407e25724

– partea II http://www.trilulilu.ro/ME1erepublik/ad18ca9e0df9da

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: